Kako Vam možemo pomoći?

Osnovano 1957. godine naše je društvo kroz niz godina prikupljalo vrijedna iskustva u proizvodnji parnih kotlova, tlačnih spremnika i izmjenjivača topline. Isto tako neprestano smo ulagali u razvoj proizvodnje kako bi našim kupcima pružili najkvalitetniji proizvod.

Dana 3. travnja 1957 godine osnovana je radionica za popravak motornih vozila i poljoprivrednih strojeva pod nazivom „Mehanika Oroslavje“ sa svega 7 zaposlenih i ukupnim prihodom od 53.600,00 tadašnjih narodnih dinara (ND). Tijekom svojeg poslovanja poduzeće je preraslo iz zanatsko-uslužnog u proizvodno poduzeće. Specijaliziralo se za proizvodnju parnih kotlova, destilacijskih postrojenja, tlačnih posuda, strojeva za prehrambenu industriju, armatura i gibljivih osovina za sva motorna vozila.

Nekoliko godina kasnije, 1. kolovoza 1962 godine naziv poduzeća promijenjen je tako da glasi „Orometal- Oroslavsko metalno poduzeće“ Oroslavje, a mala radionica započela je s proizvodnjom parnih kotlova i tlačnih spremnika.

Uvjeti proizvodnje nisu više odgovarali asortimanu proizvoda. Pogonske zarade su bile tijesne, uvjeti rada ispod svake kritike i poduzeće je bilo prisiljeno ući u izgradnju novih pogonskih i upravnih zgrada. S izgradnjom se započelo 10. lipnja 1963, a objekti su djelomično dovršeni i bila je moguća upotreba od listopada 1964 godine, kada se i poduzeće postupno preselilo. Za tu izgradnju nisu bila dovoljna osigurana sredstva od 440.000,00 ND, već je kolektiv donio zaključak da svaki radnik odradi dobrovoljno 150 radnih sati što je i učinjeno. Ukupno je odrađeno 33 689 dobrovoljnih radnih sati, što je procijenjeno na oko 300.000,00 ND.

Od tog razdoblja započinje kontinuirani razvoj i unaprjeđenje TPK Orometal-a, prvo kroz izgradnju novih i modernih proizvodnih hala, a kasnije kroz neprekidno ulaganje u kadar i opremu u modernog i suvremenog proizvođača parnih kotlova i ostalih proizvoda koji su dio proizvodnog programa poduzeća.

Još u doba kada je TPK Orometal d.d. bio dio velikog SOUR-a TPK i kada se sva proizvodnja mogla bez poteškoća prodati na široko tržište bivše države, u radionicama u Oroslavju dio proizvodnje uvijek je bio namijenjen izvozu. Iz tog razdoblja poznata je serija od 59 parnih kotlova koji su izvezeni na Kubu te plamenice koje su se prodavale po svijetu od Finske do Egipta.

Organizacijski je od 1978. do 1989. godine TPK Orometal d.d. bio povezan sa TPK-om iz Zagreba, a nakon što se raspalo tržište bivše države počelo je djelovati kao samostalna tvrtka, a želja i odluka vodstva bila je sačuvati tvornicu i proizvodnju. Poduzeće TPK Orometal d.d. danas u cijelosti posluje samostalno.